Letní domek – Jesenice u Prahy

Je tomu už nějaký čas, co se pro mnohé stala práce z domu samozřejmostí. Hodně lidí pochopilo, že na tom, v jakém prostředí pracují, opravdu záleží a rozhodlo se ho vylepšit. Nám se naskytla příležitost za tímto účelem navrhnout komfortní sekundární bydlení v Jesenici u Prahy.

„Jsem letní domek,“ jakoby radostně hlásala nízká dřevostavba ověnčená houpačkami. Za tímto přívětivým duchem stojí světlé a přírodní materiály, které zútulňují velkorysé místnosti a akcentují jejich lehkost; o prostornost interiéru se pro změnu zasloužila částečně odkrytá konstrukce krovu. Bezprostřední blízkost zahrady dokresluje atmosféru jako stvořenou pro trávení slunečných dnů, majestátní ořešák a túje lemující plot jsme do návrhu přenesli z původního stavu pozemku. K získání celistvého obrazu se koncept týká i eventuální rekonstrukce garáže, příjezdové cesty a zbudování bazénu.

Pokud jde o zevnějšek objektu, inspirovali jsme se stávající garáží – valbová střecha je obdobně pokryta osobitým vlnitým plechem; také plášť z dřevěných planěk opakujeme, byť v bílém provedení. Střecha na západní straně lehce přesahuje nad terasu, spolu s ořešákem vytváří stinná útočiště s posezením. Výřez v obdélníkovém půdorysu chrání hlavní vchod, chodba za ním vede do koupelny disponující jak vanou, tak sprchovým koutem a do největšího pokoje v celém domku. Obývací pokoj a současně kuchyně navazují na exteriér, čehož se dá v létě náramně využít: poobědvat na čerstvém vzduchu, načerpat energii, užít si chvíle s přáteli… V případě chladného počasí naleznou uplatnění krbová kamna usazená před stěnu z betonových tvárnic. Ta teplo akumuluje a zároveň je zajímavým designovým prvkem obýváku. V sousední místnosti se nachází jednoduchá ložnice s množstvím úložného prostoru.

Plán do budoucna pak zahrnuje bazén s protiproudem situovaný v rohu pozemku, dále předláždění cesty částečně propustnými betonovými dlaždicemi, jejichž spáry se k okraji zvětšují, a tak mohou prorůstat trávou. Garáž bude rozšířena o jedno parkovací místo a fasáda natřena na bílo, vlnitý plech na střeše vyměníme za nový.

Místo: Jesenice u Prahy
Fáze: Studie
Rok: 2021
Tým: Pavla Maxová, Jan Novotný, Eva Prcinová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *